DIY Omatekoiset astianpesuaineet

Myrkyttömät pesuaineet astioiden pesuun

DIY astianpesuaineet

Muokattu 26.01.2023

Omatekoiset soodapohjaiset astianpesuaineet soveltuvat erityisen hyvin käsitiskiaineiksi. Itsetehden on hankala saada tehokasta konetiskiainetta, mutta väliaikaisesti soodapohjainen pesuaine toimii koneessakin oikein hyvin. Huuhtelukirkasteena voi käyttää väkiviinaetikkaa. Tislaamalla veden voit lisätä pesuaineen säilyvyysaikaa.

Soodapohjaiset pesuaineet pitävät pinnat ja altaat kiiltävinä. Kaikki ruskehtavat kellastumat pysyvät altaistakin pois. Kirjopyykille sopiva pesujauhe sopii kuivana jauheena erinomaisen hyvin myös astioiden käsinpesuun.

Nestemäinen astianpesuaine, joka sisältää saippuaa, tuppaa paksuuntumaan seistessään, jos saippua ei ole tekovaiheessa liuennut täydellisesti. Siksi suosin itse jauhemaista tiskiainetta aina, kun mahdollista.

Jauhemaisen astianpesuaineen perusohje

1 dl ruokasoodaa
0,5 dl pesusoodaa
2 rkl hienoa merisuolaa
(0,5 dl hienoksi jauhettua siivoussaippuaa)

Sekoita aineet keskenään.

Nestemäisen astianpesuaineen perusohje

0,5-1 rkl raastettua siivoussaippuaa
1 rkl ruokasoodaa
1 rkl pesusoodaa
1 rkl hienoa merisuolaa
0,5-1 rkl valkoviinietikkaa (jos emäksisyys on enemmän kuin 8)
5 dl tislattua vettä (myös akkuvesi käy)
5 tippaa teepuuöljyä

  1. Laita kattilaan 5 dl haaleaa tai viileää vettä, 1 rkl ruokasoodaa, 1 rkl pesusoodaa ja 1 rkl hienoa merisuolaa. Tislattu vesi säilyy vähän paremmin kuin hanavesi.
  2. Kuumenna vesi soodajauheita sekoitellen, kunnes kaikki sooda on liuennut veteen.
  3. Sammuta levy, mutta jätä kattila kuumalle levylle.
  4. Sekoita 1 rkl saippuaraastetta veteen ja hämmennä, kunnes saippua on liuennut kokonaan. Tarvittaessa pistä levy takaisin päälle ja kuumenna auttaaksesi liukenemista. Jos saippua ei ole täydellisesti liuennut, koko aine paakkuuntuu.
  5. Nosta seos jäähtymään.
  6. Lisää vähän jäähtyneeseen seokseen 5 tippaa eteeristä teepuuöljyä. Teepuuöljy sopii erinomaisen hyvin astianpesuaineisiin desinfioivien ominaisuuksiensa ansiosta.
  7. Lisää tarvittaessa valkoviinietikkaa neutraloimaan pesuainetta hiukan. Apteekista saattaa löytyä pH-liuskoja, jolla emäksisyyttä voi testata.. Käsille paras emäksisyys on 8 tai alle, mutta erityisesti rasvan pesuteho nousee emäksisyyden kasvaessa.
  8. Vatkaa jäähtynyt pesuaineseos sauvasekoittimella kevyesti, koska seos paksuuntuu vasta jäähtyessään. Ilman vatkaamista saippua nousee ja kovettuu nesteen pinnalle. Jos seos on seuraavana päivänä liian paksua, sekoita siihen lisää vettä.
  9. Laita pesuaine pumppupulloon, josta ainetta on helppo annostella. Jätä vähän ravistusvaraa, koska saippuaa erottuu vähitellen nesteestä. Ravista kunnolla ennen käyttöä, jotta ainekset sekoittuvat. Läpinäkyvästä pullosta näet parhaiten, onko pesuaine sekoittunut hyvin.
binary comment

Ravista itsetehdyt nestemäiset pesuaineet aina hyvin ennen käyttöä

Itse tehdyissä pesuaineissa ainesosat erottuvat säilytyksessä toisistaan, koska koostumusta ei ylläpidetä lisäaineilla.