Kurkuma-inkivääri-mustapippuri

Immuunijärjestelmän tehopakkaus

Kurkuma-inkivääri-mustapippuri -tehoshotti

Muokattu 22.11.2021

Kurkuma on ikivanha lääkeyrtti

Kurkuma on vahva luonnon rohto, jolla on useita terveysvaikutuksia. Tärkein sen sisältämistä lääkinnällisistä aineista on kurkumiini, jota on noin 1-6 % jauheen määrästä (keskimäärin 3,14 %). Kurkuma itsessään imeytyy heikosti, mutta mustapippuri lisää sen imeytymistehoa 1000-kertaisesti. Keittämällä kurkuma-mustapippuria 10 minuuttia saadaan kurkumasta vielä enemmän tehoa. Kurkuman tehoaineet aktivoituvat kiehuvassa vedessä ja säilyvät miedolla keittämisellä noin 20 minuuttia. Pelkkä kiehautus riittää tehoaineiden aktivointiin.

Käytä aina vain luomulaatuista kurkumaa. Mausteeksi myytävät kurkumat sisältävät niin paljon torjunta-aineita, etteivät ne ole suurina annoksina terveellisiä.

Kurkuman annostelu

Jo teelusikkamitallisesta (noin 3 g) kurkumajauhetta saadaan annos, jolla tehostetaan immuunijärjestelmän toimintaa. Mitä enemmän kurkumaa, sitä paremmat terveydelliset vaikutukset. 10 g eli noin 1 rkl annos tuo jo valtavan hyvät terveysvaikutukset. Kurkuma on rasvaliukoinen, minkä vuoksi shottiin kannattaa lorauttaa hiukan jotain kylmäpuristettua öljyä, mikäli jättää ohjeesta kaakaojauheen pois. Shottia on hyvä ottaa noin 2-3 kk joka päivä ja pitää välillä taukoa.

Kurkumajauheen kurkumiinipitoisuus

Annosgmgka mg
1 tl360-150100
1 rkl13260-650400

Syö aina jotain shotin yhteydessä

Syö tämän shotin yhteydessä aina jotain, koska yksinään otettuna sen voimakkuus voi vahingoittaa herkkävatsaisia. Shotin ottaminen kannattanee aloittaa puolitetulla annoksella ja totuttaa keho siihen.

Tarvitset perusshottia varten

 1. Kiehuvaa vettä
 2. Kurkumajauhetta
 3. Inkiväärijauhetta
 4. Kokonaisia mustapippureita
 5. Raakakaakaota tai kylmäpuristettua öljyä

Ceylonin kaneli on hyvä lisä perusshottiin.

Kurkuma-inkivääri-mustapippurishotti

 1. Kiehauta noin 0,5-1 dl vettä
 2. Mittaa kuppiin 1 tl-mitta kurkumajauhetta (luomu)
 3. Mittaa kuppiin 0,5 tl-mitta tai 2-3 mm inkiväärijauhetta (luomu)
 4. Lisää kuppiin 1/5 tl tai noin 1 mm juuri pyöräytettyä mustapippuria (noin 15 pyöräytystä)
 5. Kaada kiehuva vesi mausteiden päälle ja sekoita
 6. Anna seoksen jäähtyä rauhassa alle 40 asteiseksi
 7. Mittaa seokseen 2 tl – 1rkl raakakaakaota
 8. Mittaa seokseen 1 tl Ceylonin kanelia

Voit jättää kanelin pois, jos käytät esimerkiksi mäntyä samaan aikaan. Kaneli on shotissa sen suuren proantosyanidiinipitoisuuden vuoksi.

Lisää ripaus jauhemaista C-vitamiinia mahdollisen homeen poistamiseksi. Anna C-vitamiinin vaikuttaa 5 minuuttia ennen juomista.

Greippimehu tuplaa shotin tehon

Greippimehu (1-2 dl) hörpättynä shotin yhteydessä kaksinkertaistaa rohtojen tehon (1, s. 161). Kannattaa kuitenkin olla tarkka valmiiden mehujen suhteen. Minä olen löytänyt marketin kylmähyllystä vain yhden potentiaalisen mehun, God Morgon verigreippimehun.

Inkivääri auttaa immuunijärjestelmää

Inkiväärillä on valtavasti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Se mm. auttaa elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan tehokkaasti ja edistää ruuansulatusjärjestelmän ja suoliston toimintaa. Inkivääri on oivallinen apu tulehdusten ja flunssien hoitamiseen.

Vältä inkivääriä ainakin raskausaikana ja 2 viikon ajan ennen leikkauksia.

Raakakaakao on superterveellistä

Ravinnerikas kaakao auttaa monenlaisiin terveysongelmiin, mm. aivojen hyvinvointiin ja muistin parantamiseen. Kaakaon tärkeimmät polyfenolit ovat tyypiltään proantosyanidiineja, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Raakakaakaossa tärkeät aineet ovat tallella, koska sitä ei ole kuumennettu. Kuitenkin jo 40 g tummaa suklaata (70%) päivässä antaa valtavasti polyfenoleja. Lääkinnällisiin tavoitteisiin vaadittava kaakaoannos on vähintään 2 rkl/päivä, mutta jo 2 tl annoksella saadaan merkittäviä terveyshyötyjä.

Maito tuhoaa täysin polyfenolien vaikutuksen

Ota kurkumashotti ja raakakaakao aina kokonaan ilman maitotuotteita, koska maito jo vähäisessä määrin tuhoaa polyfenolien imeytymisen täysin (1, s. 182). Ilman maitoa jo vähäinenkin määrä raakakaakaota nostaa elimistön antioksidanttikykyä ja vaikuttaa siten mm. verisuonten terveyteen. Odota kurkumashotin jälkeen 2 tuntia ennen kuin otat mitään maitotuotteita.

Ceyloninkaneli sisältää valtavasti polyfenoleja

Shotti sisältää ceyloninkanelia suuren proantosyanidiinipitoisuutensa vuoksi. Vertailun vuoksi todettakoon, että pitoisuus kanelissa on 8108 mg/100g, kun se raakakaakaossa on 1373 mg/100g (1, s. 141). Ceyloninkaneli sisältää vain murto-osan maustekanelin sisältämästä myrkyllisestä kumariinista. Kaneli tehostaa elimistön kykyä hoitaa tulehduksia, parantaa aivojen terveyttä ja auttaa elimistöä tuhoamaan syöpäsolut.

Lähteitä
1 Richard Beliveau, Denis Gingras 2005: Ruokavalio ja syöpä. Syövän ehkäisy ja hoito ravinnon avulla. Otava.

Susan J. Hewlings, Douglas S. Kalman 2017: Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health
Kathryn M. Nelson, Jayme L. Dahlin, Jonathan Bisson, James Graham, Guido F. Pauli, Michael A. Walters 2017: The Essential Medicinal Chemistry of Curcumin
Reema F Tayyem 1, Dennis D Heath, Wael K Al-Delaimy, Cheryl L Rock 2006: Curcumin content of turmeric and curry powders
Martin Hajek (Natural News Blogs) 2016: How to increase bioavailability of Turmeric by 2000% for amazing benefits
Fazila (B.Sc Biotech. & Bioinformatics): Ideal Turmeric Dosage [Updated]- How Much Turmeric Can You Take in a Day
Annie Price, CHHC: Turmeric Dosage for Inflammation & Other Conditions
Bright Side (YouTube-video): What Happens To Your Body When You Drink Turmeric Water

Askel Terveyteen: Inkiväärin parantava vaikutus
Bhanu (Grow Veggiy): How Much Ginger Should I Take Daily? What are Benefits & Side Effects?
DrHealthBenefits.com: 35 Scientific Health Benefits of Cocoa (Unsweetened Cocoa Powder)

Ruokavirasto 2018: Kanelin kumariini
Askel Terveyteen: Kanelin 8 tehokasta ominaisuutta