Saippuan valmistaminen

DIY myrkytön ja lisäaineeton saippua

DIY Omatekoinen siivoussaippua

Muokattu 22.11.2021

Siivoussaippuaan käytetään paljon lipeää, mikä tekee siitä hyvin vahvasti emäksistä. Emäksisyysarvo voi olla jopa yli 10, minkä vuoksi se sopii vain kotitalouden pesuaineeksi. Siivoussaippuaan ei kannata laittaa kalliita öljyjä, vaan halpa kookosrasva käy oikein hyvin. Muita öljyjä ei edes kannata käyttää, koska ne tukkivat helposti pyykkikoneen putket ja viemäriputket yleensäkin.

Lipeäsaippuan valmistusprosessissa syntyy myrkyllisiä kaasuja, jotka ovat vaarallisia hengitettäessä. Saippuoitumisprosessissa myrkyt haihtuvat ja rasva hajoaa glyseroliksi ja suoloiksi.

Saippuan valmistamisessa kannattaa käyttää vain siihen tarkoitukseen erotettuja astioita ja tehosekoitinta.

Saippuan valmistamisessa tarvitset

  • lipeä eli natriumhydroksidi
  • kookosrasva
  • vesi
  • omena- tai valkoviinietikka lipeäveden neutralointia varten
  • eteeriset öljyt mikäli haluat hajusteita
  • kattila rasvan lämmitystä varten
  • metallikulho tai -kattila veden ja lipeän yhdistämistä varten
  • kuppi lipeän mittaamista varten
  • puulusikka lipeäveden sekoittamista varten
  • (puulusikka rasvan sekoittamista varten)
  • astia etikkaa varten
  • digitaalinen vaaka lipeän mittaamista varten
  • uuni- tai paistomittari lipeäveden ja rasvan lämpötilan mittaamista varten
  • sauvasekoitin
  • muotit saippuamassaa varten
  • kelmua saippuamassan suojaksi
  • kumihanskat
  • suojapaperia
  • (kasvosuoja tai suojalasit)

Lipeä on erittäin syövyttävää!

Lipeää ei kannata pelätä, mutta sen kanssa on syytä olla varovainen. Suojaa itsesi huolellisesti käyttämällä pitkähihaista paitaa, kumihanskoja ja mahdollisesti suojalaseja. Jos ainetta roiskahtaa iholle, pese se välittömästi pois vedellä.

Lipeäsaippuan valmistuksessa tarvittavat ainekset: lipeärakeet, kookosrasva, vesi ja hajusteeksi eteeriset öljyt. Etikalla neutraloidaan valmistuksen aikana lipeän kanssa kosketuksissa olleet esineet.

Siivoussaippuan resepti

  • 500g kookosrasvaa
  • 80-85 g lipeää
  • 150-170 g vettä (noin 2 dl)
  • eteerisiä öljyjä hajusteeksi, esim. greippi tai teepuuöljy

Lipeän määrä saippuassa riippuu siitä, kuinka emäksistä saippuasta halutaan. Ihosaippuoiden kannattaa olla emäksisyydeltään enintään 8, kun taas siivoussaippua voi olla yli 10. Verkosta löytyy paljon lipeälaskureita hakusanoilla ”lye calculator”, esim. TheSoapCalculator.com.

Siivoussaippuan valmistusohje

1

Liota lipeä veteen

Yhdistä, sekoita ja jätä jäähtymään 40-45 asteeseen.

2

Sulata rasva

Sulata rasva ja lämmitä 40-45 asteeseen.

3

Yhdistä lipeävesi rasvaan

Yhdistä lipeävesi rasvaan, kun molemmat seokset ovat 40-45 asteisia.

Valmistele ensin työskentelytila

  • suojaa itsesi ja työalusta kunnolla
  • ota kaikki tarvikkeet esille
  • laita saippuamuotit valmiiksi
  • laita etikkaa valmiiksi astiaan neutralointia varten
  • jos teet saippuan keittiössä, avaa tuuletusikkuna ja laita liesituuletin päälle
  • laita kumihanskat käteen
  • suojalasit varmistavat, ettei lipeää roisku silmille

Veden ja lipeän reaktiossa seos kuumenee voimakkaasti ja siitä vapautuu myrkyllisiä kaasuja. Sen lisäksi reaktio on todella voimakkaan ja pahan hajuinen. Siksi operaatio kannattaa tehdä ulkona, jos mahdollista. Toiseksi paras vaihtoehto on tehdä se liesituulettimen alla tuuletin täysillä ja ikkunat auki. Silloin kannattaa kyllä avata parvekkeenkin ovi ja laittaa ristiveto asuntoon.

1

Yhdistä lipeä veteen

  1. Mittaa 150-170 g vettä kulhoon tai kattilaan.
  2. Mittaa 80-85 g lipeää pienin määrin erilliseen lasiastiaan. Liikaa tullutta ei ilmankosteuden vuoksi kannata palauttaa takaisin lipeäpurkkiin.
  3. Kaada lipeä hiljalleen puulusikalla sekoittaen veden joukkoon. Hämmennä rauhallisesti, kunnes lipeä on kokonaan liuennut. Reaktiossa seoksen lämpötila nousee rajusti ja syntyy kaasuja, jotka ovat vahingollisia hengitettäessä.
  4. Jätä seos jäähtymään 40-45 asteiseksi.
  5. Mittaa välillä paistomittarilla lipeäseoksen lämpötilaa. Neutraloi mittarin anturi etikassa mittauksen jälkeen.

Jos lipeämassaa roiskuu astiasta, neutraloi kohta heti etikalla. Samoin neutraloi etikalla paistomittarin anturi joka kerta, kun testaat sillä lipeäseoksen lämpötilaa.

Kaada lipeä veden joukkoon, ei ikinä toisinpäin! Tee tämä ulkona, mikäli mahdollista, koska lipeän ja veden reaktiossa syntyy myrkyllisiä kaasuja.

Ole varovainen lipeän kanssa. Jos lipeää pääsee iholle, se polttaa ihon rakkuloille. Kaada lipeä veden joukkoon, toisinpäin tehtynä seos räjähtää päälle. Jos mahdollista, käytä yhdistäessä moottorimaskia, koska lipeän ja veden reaktioissa syntyy myrkyllisiä kaasuja. Jos moottorimaskia ei ole mahdollista käyttää, tee operaatio ulkona tai keittiön hellalla liesituuletin täysillä ja ikkunat avoinna.

2

Sulata ja lämmitä rasva

Kookosrasvapalat sulatetaan kattilassa lipeäsaippuaa varten
  • Paloittele 500 g kookosrasvaa pieniksi paloiksi.
  • Sulata ja kuumenna kookosrasva kattilassa 40-45 asteiseksi. Älä päästä lämpötilaa yli 60 asteen. Ole tarkka lämpötilan suhteen, ettei tarvitse turhaan odotella rasvan jäähtymistä oikeaan lämpötilaan.
  • Rasva on valmis, kun sen lämpötila on 40-45 astetta. Jos se jäähtyy liikaa lipeäseoksen jäähtymistä odotellessa, niin kuumenna välillä.

3

Yhdistä lipeä rasvaan, kun molemmat seokset ovat 40-45 asteisia

Jos jompikumpi seos jäähtyy liikaa, lämmitä sitä varovasti hellalla. Ota huomioon, että kuuma kattila lämmittää seosta vielä senkin jälkeen kun seos on saavuttanut oikean lämpötilan.

  1. Tässä vaiheessa pitää olla tarkka: Kaada lipeäseos rasvan joukkoon, ei koskaan toisinpäin! Muuten seos räjähtää silmille.
  2. Lisää eteeriset öljyt, esim. 10 tippaa greippiöljyä.
  3. Vatkaa tehosekoittimella 5-10 minuttia, kunnes seos muistuttaa paksuudeltaan vanukasta. Seos on riittävästi vatkautunut, kun vatkaimen nosto jättää kuvion pintaan (kuvio ei saman tien sulaudu muuhun nesteeseen).

Kaada saippuamassa HETI muotteihin

  1. Lusikoi, kaada ja kaavi saippuamassa esivalmistelemiisi muotteihin.
  2. Kopauta astiaa muutaman kerran alustaan kuplien poistamiseksi.
  3. Lisää saippuamassan päälle kelmua, ettei kondensoituva vesi aiheuta saippuan päälle vaaleaa rähmää.
  4. Jätä saippua vuorokaudeksi kovettumaan.

Seuraavana päivänä: leikkaa saippua sopiviksi paloiksi

Poista muotti saippuan ympäriltä ja leikkaa saippua sopiviksi paloiksi. Tässä vaiheessa saippua on vielä sen verran pehmeää, että sitä on helppo leikata. Käytä edelleen kumihanskoja!

Jätä palat lämpimään paikkaan kypsymään vähintään kuukaudeksi, mielellään 2 kuukaudeksi.

Välineiden puhdistus

Neutraloi lipeän kanssa kosketuksissa olleet tarvikkeet etikalla. Puhdista paistomittari ja tarvittaessa myös vaaka heti vedellä.

Pese astiat astianpesukoneessa tai jätä puhdistus seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä saippua on kovettunut ja lähtee astioista mukavasti pestessä pois. Minulla on jäänyt joskus saippuat välineisiin viikkokausiksi, muttei siitäkään mitään haittaa ole ollut. Saippua vaan kypsyy niissä eikä pestessä tarvita muuta pesuainetta.

Saippua on valmis, kun se vaahtoutuu. Jos saippua tuntuu rasvaiselta, se ei ole vielä kypsynyt riittävästi.