mehiläisvahan valmistaminen

puupintojen myrkyttömään viimeistelyyn

Omatekoinen pintakäsittelyvaha

Muokattu 09.06.2022

Puupinnat voi käsitellä myrkyttömästi mehiläisvahalla. Vahaseosta ei kannata tehdä liian isoja annoksia, koska se säilyy arviolta vain noin 9 kk.

Käsitellyt ja mahdollisimman vaaleat öljyt soveltuvat parhaiten. Käsitellyt sen vuoksi, että ne kestävät paremmin kuumuutta, säilyvät vähän pitempään eivätkä ole voimakkaan hajuisia. Olen kyllä käyttänyt myös kylmäpuristettuja öljyjä nukketalon puukalusteiden viimeistelyyn. Mitä enemmän seoksessa on öljyä, sitä pehmeämpää ja laimeampaa vaha on.


Kiillotusaine Mehiläisvahasta

  • 50 g mehiläisvahaa
  • 10-300 g mahdollisimman väritöntä ja hajutonta ruokaöljyä
  • (10 tippaa greippi -eteeristä öljyä parantamaan hiukan säilyvyyttä)
  1. Pese ja kuivaa pieni lasinen purkki vahaa varten.
  2. Laita mehiläisvaha ja öljy metallikuppiin ja vesihauteeseen kattilaan. Kulho ei mielellään saisi osua suoraan kattilan pohjaan.
  3. Sulata, kunnes mehiläisvaha on kokonaan sulanut.
  4. Kaada seos heti juoksevana lasipurkkiin. Jätä kovettumaan ja jäähtymään ilman kantta. Jäähtyneen seoksen sekoittaminen pehmentää vahaa.
  5. Sulje purkki vasta, kun seos on kokonaan jäähtynyt.

Käyttö

Ota pieni pala vahaa ja levitä se nukkaamattomalla liinalla puupinnalle. Tähän sopii erinomaisesti vaikka leikattu tiskiliina. Vaha kannattaa levittää syitten suuntaisesti, pienin pyörivin liikkein. Silloin se menee paremmin pintaa syvemmälle.

Vahan voi jättää hetkeksi vaikuttamaan. Poista sitten ylimääräinen vaha ja kiillota lopuksi uudella nukkaamattomalla liinalla. Pehmeä kankaat, kuten flanelli, käyvät siihen myös.

Pinta on hyvä, kun se tuntuu kuivalta ja miellyttävältä. Liiallinen rasvaisuus on merkki siitä, että vahaa on pinnassa liikaa. Huonekaluissa vahaus kannattaa uusia aina, kun pinta näyttää siltä, että vaha on kulunut pois.